Uzak Sunucu Güvenliği
Bulut yoktur, başkasının bilgisayarı vardır.
Bugün bulut olarak adlandırılan ama aslında kimi şirketlerin veri merkezlerinde bulundurdukları bilgisayarların depolama imkanları olan saklama ve barındırma hizmetleri temel bir mahremiyet ve güvenlik sorunu oluşturmakta.
Başkasının bilgisayarına verilerinizi gönderdiğinizde, taşıma sırasında şifreli olsalar da depolandıkları sabit sürücüde şifresiz şekilde kaydedilecektir. Bu bilgisayarın sahibi olan ile bu sistemlere yeterli yetki ile erişen herkesin de verilerinize dilerseler ulaşabilecekleri anlamına gelir. Benzer bir durum bu bilgisayarlar üzerinde sunduğunuz hizmetler için de geçerlidir. Aynı zamanda bu bilgisayarlara olan uzaktan erişimde bir güvenlik endişeli haline gelebilir.
Gerçek insanların bunu yaptıklarına dair bir verimiz olsa da mahremiyet zararlısı şirketlerin otomatize sistemler aracılığı ile tüm verilerinizi işlediği bilinen bir gerçek. Google yüklediğiniz dosyalar için sizden kullanım hakkı almakta, dosyalarınızı bilinen dosyalarların özgüt değerleri ile kıyaslayarak sansür uygulamakta.
Bu duruma en kolay çare başkalarının bilgisayarın kullanmamak olabilir. Bunun için evinizde veya güvendiğiniz bir yerde kendi sunucunuz üzerinde Nextcloud çalıştırabilirsiniz. Lakin kimi kişiler için bu zahmetli, pahalı veya duruma göre imkansız olabilmekte. Bu durumda şifreleme, GPG ve OTP yine yardımımıza yetişmekte.
Şayet gönderdiğiniz her veri, dosya sadece taşıma sırasında değil size ait bir anahtar ile şifrelenmiş olursa gönderdiğiniz sunucu tarafında bunların okunması neredeyse imkansız olur. Bu hala verinin silinmesi, şifresinin kırılmaya çalışılması veya rubber hose saldırılara engel olmayacak olsa da faydalı bir araç olarak gerektiği yerde değerlendirilebilir.